En titt på hvordan en diplomat som meldte seg til for å tjene sitt land endte opp med å tjene sitt eget folk del 111

E

Voksne nigerianere, og spesielt Igbos, kjenner den kjærlige intensiteten som professor Austine SO Okwu gjorde jobben sin som en nigeriansk diplomat mellom 1961 og 1967. Fryktløs og frittalende, ved flere anledninger sto han opp for Nigeria, utfordret og avverget hennes motstandere.

Selv om det ikke var så allment kjent som det burde være, hadde Austine Okwu en ledende hånd i keramikk av afrikansk enhet og dannelsen av Organization of African Union, OAU. Dette var i det minste min forståelse for å lese a underavsnitt av boken hans, In Truth for Justice and Honor: A Memoir of a Nigeria-Biafran Ambassador.

Hvis tolkningen står fast, må en slik åpenbaring i min forståelse av afrikansk historie (som ærlig talt er ved siden av null) for ettertiden fortsette til slutt.

Diskusjonen om at telefonen raskt ble utelukket, arrangerte jeg å se professoren hjemme hos ham for å avklare visse elementer, spesielt OAU -aspektene i boken.

Han foreslo lørdag, 14.00, og jeg var enig.

Da jeg kom, parkerte min grå Honda ved siden av fortauskanten og svingte hodet mitt over skulderen min, varmen varmet opp på fordekket under New Haven, Connecticut solstråler.

Når du bestiger et kola -nøttetre, minnet et Igbo -ordtak meg om å få alle nøttene du trenger fordi trær av kolanøttkaliber sjelden klatres. Etter rask avtale ombestemte jeg meg og bestemte meg for å forlenge intervjuet for å imøtekomme borgerkrigstiden i nigeriansk-biafransk.

Han ledet meg gjennom inngangsdøren til en liten foaje. Til høyre var en mellomstor stue, passende innredet for en nittito år gammel pensjonert diplomat og hans kone, og vitnet om utallige gaver fra kjærlige slektninger og velønskede.

“Anselm, min kjære, vær så snill å sitte,” sa han og førte meg videre inn i hjertet av stua.

Voksing meg var min favoritt sitteplass, den midterste delen av en tre-seters svart skinnsofa mot veggen ved vinduet. På et solid brunt bord foran meg la jeg en kopi av boken og de siste versjonene av mine korrigerte artikler, del I og del II.

Professoren satt på en sofa til høyre for meg. Da vi snakket, ryddet han ofte. “Jeg har det ikke bra i dag; jeg har vært i sengen hele dagen. Hvis jeg ikke hadde lovet det, hadde jeg kansellert. Men jeg elsker å se deg. Når vi er ferdige, kommer jeg tilbake til sengen. Men jeg er glad for å se deg, sønnen min Anselm. “

Tok du noen medisiner, spurte jeg?

“Jeg liker ikke medisin, med mindre jeg selvfølgelig blir syk. Kroppen min vil helbrede seg selv. Jeg har det bedre. Vil du ta ingefærøl eller vann?”

“Nei, prof. Takk.”

Begge oss unngår mat og brus som middelaldrende menn unngår å diskutere aldring. Vi fortsatte uavbrutt.

Jeg hadde ikke laget en skriftlig liste fordi spørsmålene var varme i hjernen min, som nybakt kjøttpai ut av en ovn.

“Still ethvert spørsmål du vil,” sa han og leste tankene mine. Hjernen min mulled, vurderer hvordan jeg skal begynne.

Noen menn ber om spørsmål bare for å rynke pannen når en hard blir kastet. Ikke professor Austine Okwu. Fordi han elsker å undervise, liker han spørsmål som er vanskelige. Naturligvis bildetekst ‘Saving the OAU’ i boken hans ledet sperringen.

Lagring av Addis Abeba -konferansen og OAU

‘Tror du virkelig at du hadde en hånd i dannelsen av Organisasjonen for afrikansk enhet, OAU? I så fall, hvorfor er navnet ditt ikke i alle de afrikanske historiebøkene? Mange menn ble legendariske for å gjøre langt mindre … ‘En gjensidig guffaw brøt ut for å fylle de siste ordene.

‘Jeg sa ikke akkurat det i boken min’, motarbeidet Austine, mens guffawen hans ga etter et smil og avsluttet med å rense halsen.

‘Men det var min konklusjon etter at jeg leste avsnittet mange ganger.’

‘Finn siden i boken der jeg snakket om mitt bidrag til OAU.’

På hans insistering grep jeg boken fra bordet, snudde meg skyndsomt til side 136 og leste overskriften med teksten, ‘Lagring av Addis Abeba -konferansen og OAU. ‘ Den vesentlige sekvensen til seksjonen er beskrevet nedenfor.

Keiser Haile Selassie

De afrikanske statene ble delt inn i to ideologiske leirer, hovedsakelig ved deres tilnærming til å bekjempe sin felles keiserlige fiende. En leir favoriserte å håndtere undertrykkerne med barnehansker. Den andre leiren ønsket at imperialistene skulle gå straks, uten forsinkelse. “Et delt Afrika er en djevelens oppskytingsrampe,” sa Haile Selassie fra Etiopia, og han innkalte til et møte for å forene de to krigførende leirene, totalt trettien uavhengige stater. Julius Nyerere smelte en mulighet.

Julius Nyerere, Tanzania, Dar es Salaam, mai 1963

President Nyerere, fra leiren “spark undertrykkerne ut nå”, så på keisermøtet som en god mulighet til å hente inn frihetskjempere fra områder i Afrika som fortsatt er under kolonistyre. Han innkalte til et møte med alle diplomater som tjenestegjorde i Dar es Salaam, totalt ti afrikanske misjonsledere.

‘Fortell ledelsen i dine land,’ sa Nyerere, ‘for å la frihetskjempere være en del av møtet i mai.’ For understreking gjentok Nyerere: ‘Våre brødre som fremdeles kjemper mot kolonial undertrykkelse, må komme til møtet.’

Diplomater gjorde det diplomater vanligvis gjør; lytte, ta notater, og fortsett å tie. Si takk for tiden du har brukt, maten du har spist og det vennskapet som er bygd, og rapporter deretter tilbake til hjemlandet.

Alle unntatt en nikket godkjennelse av Julius Nyereres direktiver. Snart nok snakket den eneste dissenteren. ‘Invitering av frihetskjemperne, herr president, kan sette i gang en Pandoras boks og stryke møtet,’ mente den unge nigerianske diplomaten. På forhånd signaliserte Nyerere en assistent for å holde SO

Austine SO Okwu arrestert av president Julius Nyerere

Å utfordre seniordiplomater etter timer på lokale restauranter er modig nok, men å være uenig med en afrikansk statsoverhode på en konferanse er alltid en feilvurdering. Med mindre, selvfølgelig, navnet ditt er Austine, i så fall medfødt takt, tarm og kløkt sperrer dine beslutningsmuskler.

Alene i forvaring var Austine i et problem. Fungerte min magiske sjarm? Og hvis det gjorde det, hvorfor holdt de meg tilbake?

‘Din stilling igjen til frihetskjemperne og Addis Abebakonferansen, herr Austine?’ spurte presidenten.

«Jeg forutser problemer, herr president. Å invitere favorittfrihetskjemperne til møtet ville bety at andre statsoverhoder ville invitere sine egne favoritt frihetskjempere, hvorav noen kjemper mot rivaliserende statsoverhoder. Disse handlingene kan ødelegge Addis Abebas møte. ‘

Med en hånd som kledde en smal hake, tenkte Nyerere på hvordan en skjør konferanse kunne brenne ut i flammer. To mulige utfall: Risiko for å ødelegge møtet eller risikere å skuffe frihetskjemperne.

Han klemte seg sammen med en fortrolig. Etter at noen minutter hadde tikket forbi, dukket han opp og kapitulerte.

“Takk, Mr. Okwu,” sa presidenten, “du er en ekte afrikansk patriot, og din vurdering kan godt ha reddet Addis Abeba -konferansen.”

Notater gikk til de andre diplomatene: Frihetskjemperes fremmøte er utenfor bordet. Addis Abeba -konferansen fortsatte, de to rivaliserende leirene kom sammen og Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) ble født.

Så reddet SÅ virkelig OAU?

Etter å ha nådd en viss løsning på OAU-saken, undersøkte dialogen hendelser rundt borgerkrigen nigeriansk-biafransk, 1967-1970: Var Kaduna Nzeogwu virkelig en Ibo? Møtte Austine den legendariske Aguyi Ironsi? Fordømte Igbo kuppet i januar 1966 som avsluttet livet til statsministeren, Tafawa Balewa, og mange ikoniske nordlige ledere? Hvorfor lente ikke Storbritannias statsminister, Harold Wilson, på Nord -Nigeria for å stoppe borgerkrigen? Talte Yoruba -stammen mot krigen? Hvor kom frykten for Igbo -dominans fra den tiden? Og så videre.

Alle mine spørsmål og professorens svar vil bli presentert i den fjerde delen av artikkelen min.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta